Osteopathie

Wat is een osteopaat?

Een osteopaat is iemand die van top tot teen naar je lichaam kijkt en zoekt naar klachten. Hierbij wordt gekeken of er bewegingsverliezen zijn of als er oorzaken zijn waarom iemand een klacht krijgt. Meestal is er heel wat gebeurd voordat iemand ergens pijn of klachten krijgt. Wanneer je naar een osteopaat gaat voor consult krijg je ten eerste een vraaggesprek waarbij je door u ingevulde intakeformulier wordt besproken. Daarna vind het onderzoek plaats. Kinderen kunnen ook naar de osteopaat. Hierbij zijn de handelingen afgesteld op het kind, aangezien de osteopaat weet hoe belangrijk is dat het kind zich prettig voelt. 

 

Een osteopaat legt verbanden tussen de verschillende lichaamsdelen, omdat ze allemaal verbonden zijn met vliezen. Ook op neurologisch niveau, dus de aansturing en de doorbloeding. Ze kijken naar de biomechanica. Wanneer iemand  bijvoorbeeld in de voeten een blokkade heeft kan het rugklachten geven. Hierbij kijk je dus meer naar de primaire bron van de klacht. Wanneer een osteopaat dit beweeglijker maakt komen mensen minder vaak terug voor een onderzoek. Mensen kunnen dus op een eenvoudige manier door de handen van klachten af worden geholpen.

 

Voorkomende klachten 

Een goede osteopaat kan je helpen met heel wat klachten. Deze klachten kunnen zijn o.a.:

  • Rug- en nekproblemen: pijn, blokkades, hernia, spierstijfheid,..
  • Gewrichtsproblemen: pijn, tenniselleboog,..
  • Hoofdpijn: duizeligheid, migraine,..
  • Sportletsel: verstuikingen, herhaalde ontstekingen, tendinitis, pijnen, krampen,..
  • Orgaanklachten: zure oprispingen, maagzuur, opgeblazen gevoel, constipatie, verteringsklachten,..

 

Andere therapieën

Fysiotherapie

Een goede fysiotherapeut kan pijn verminderen en het lichaam beter functioneren door verschillende behandelingen, oefeningen of het gebruiken van bepaalde ondersteunende hulpmiddelen zoals tape. Door middel van een dokter kun je doorverwezen worden naar een fysiotherapeut, maar je kunt ook zelf direct er naar toe stappen. Wanneer je een afspraak maakt vormt de fysiotherapeut een volledig beeld van de klachten door je eerst te onderzoeken en vragen te stellen. Vervolgens stelt de fysiotherapeut samen met jou een behandelplan op. 

Chiropraxie

Chiropraxie is ontstaan vanuit de osteopathie.

Daar waar de chiropraxie de oorzaak van de klachten bijna altijd zoekt ter hoogte van de wervelkolom en behandelt door middel van manipulaties, gaat de osteopathie een stap verder door ook rekening te houden met alle andere lichaamssystemen.

Podotherapie

Bij podotherapie ligt de focus op het behandelen van lichamelijke klachten in de lager gelegen delen van het lichaam. Hierbij gaat het vaak om voetklachten, maar ook in de knieën, heupen of lage rug worden behandeld. De oorzaak van uw klachten word altijd onderzocht vanuit het gehele lichaam. Net zoals bij osteopathie kan een probleem in uw knieën of heupen veroorzaakt worden door een afwijkende stand van uw voeten.